İstanbul Büyükşehir Belediyesinde Biyosidal Ürün Uygulayıcılarına Türk/Dnya Sineması ve Belgesellerinden Hizmetiçi Eğitim Modeli
Nurullah YÜCEL, Sema YILMAZ, Akif ATALAY, Yunus UÇURDUM, Gülişah MOLLA
Halk Sağlığı açısından önemli olan vektör türleri geçmişten günümüze varlığını sürdürmekte ve hastalıkların yayılmasında rol oynamaktadır. Vektör kaynaklı hastalıkların son yıllarda artış göstermesi nedeniyle, Dünya Sağlık Örgütü ve dünyada referans alınan diğer kurumlar tarafından, hastalıkların önlenmesi ve farkındalık yaratma adına yapılan çalışmalar, bu kurumların programlarında ön sırada yer almaktadır.
Vektörlerle mücadelede çalışan uygulayıcılar, Halk Sağlığının kontrolünde önemli bir konumdadırlar. Uygulayıcılar; yaptıkları işin öneminin bilincinde olmalı, doğru ve güvenli uygulama yöntemlerini çok iyi bilmelidir.
Ülkemizde vektör kontrolünde çalışanlara verilen pratik eğitimler, çalışılan kurumda ‘Hizmet İçi Eğitim’ adı altında verilir. Eğitim salonlarında verilen klasik eğitim yöntemi olan sunum üzerinden anlatım teknikleri artık sıradanlaşmakta ve erişkin eğitiminin verimini düşürmektedir.
Hizmet içi eğitim kapsamında dinleyicilerin dikkatini toplayacak farklı bir eğitim tekniği; sinema filmleridir. Sinema filmleri kişiler arası iletişimi kolaylaştırmak ve hedef kitleye doğru bilgileri vermek için en iyi yöntemlerden biridir.
Amaç
Bu çalışma ile biyosidal ürün uygulayıcılarının sahada çalışmalarında motivasyonlarının arttırılması ve mücadele yöntemlerini uygularken daha bilinçli hareket etmesi hedeflenmektedir.
Yöntem
Vektörler konulu 55 film ve belgesel örneği incelendi. İnceleme sonucunda 20 farklı film ve belgesel seçilerek, önemli bölümleri birleştirildi ve bir saatlik filmler haline getirildi. Filmi oluşturan her bir bölümün başına içeriği ile birlikte bilgilendirici ön yazılar yazıldı. Dili İngilizce olan film ve belgeseller için Türkçe altyazılar hazırlandı.
6 farklı seans olarak planlanan filmler, Cep Sinemalarında tüm uygulayıcı personellere seyrettirildi.
Gösterim öncesi ve sonrasında eğitim veriminin ölçülmesi için 450 kişiye 5 soruluk anket yapıldı. Gösterim öncesi çıkan sonuçlar ile Gösterim sonrası çıkan sonuçlar kongre katılımcıları ile paylaşılacak
Sonuç
Meslek olarak ‘Biyosidal Ürün Uygulayıcısı’ unvanı olan veya sertifika almayı düşünen herkesin vektör kontrolünün önemini anlamasında yardımcı olacak ve yön gösterecek bir proje olarak tasarlanmıştır.
Erişkinlerin hizmetiçi eğitim planına uygun olarak yürütülen proje olan bu eğitim modeli; 2018 Yılı Uluslararası Biyosidal Kongresi katılımcıları ile paylaşılacaktır. Vektörlerin kontrolü alanında çalışan akademik camianın olurlarına sunulacaktır.
Anahtar Kelimeler: Hizmetiçi eğitim, vektör, belgesel, film, uygulayıcı